De domeniul SF-ului: Start-up-uri românești care te identifică astăzi în lumea digitală folosind date tale biometrice

Stabilirea identității unei persoane în online este de mare interes. Prin procesul de identificare ne declarăm identitatea. În prezent, acest lucru se face prin introducerea unui nume de utilizator, a unui cod PIN sau a unui smart-card. Acest lucru este acum de domeniul trecutului.

De domeniul SF-ului: Start-up-uri românești care te identifică astăzi în lumea digitală folosind date tale biometrice

Stabilirea identității unei persoane în lumea digitală este întotdeauna de mare interes pentru securizarea accesului. Ea facilitează totodată tranziția unor servicii din lumea reală în online, în special digitalizarea unor procese și produse financiare. Prin procesul de identificare ne declarăm identitatea.

În prezent, identificarea online se face prin introducerea unui nume de utilizator, a unui cod PIN sau a unui smart-card. Acest lucru este acum de domeniul trecutului pentru că în România există deja companii și start-up-uri ce propun soluții futuriste pentru digitalizarea procesului de identificare.

"Identificarea persoanei la distanță echivalează cu prezența fizică a unei persoane, cu actul său de identitate, la ghișeu, și se face [în România], de câteva luni, după rigori stabilite printr-un act normativ."
– Simona Voiculescu, Redactor-șef, avocatnet.ro

Printre cei ce propun aceste soluții futuriste se numără companiile autentic românești: Typing DNA, TransSped, Starbyte și sunt.io.

Typing DNA este un start-up lansat de o echipă din Oradea în 2017 care și-a propus să te identifice și autentifice utilizând modul în care tastezi. Compania a reușit să creeze un algoritm ce poate deduce un tipar al felului cum tastăm. Conform acestui algoritm, fiecare persoană are o modalitate unică de a tasta, iar compania consideră acest lucru ca fiind cheia noastră biometrică în lumea digitală.

0:00
/
Sursa: TypingDNA.com

Dacă Typing DNA folosește o soluție ce profilează felul cum tastăm, soluțiile Starbyte, TransSpeed VideoID și sunt.io propun o identificare la distanță prin mijloace video ce respectă legislația românească, fiind avizate de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Trans Sped este primul furnizor în România și declară că poate furniza clienților săi soluția de identificare video TransSped VideoId, complet automată sau cu operator uman.

0:00
/
Sursa: https://www.transsped.ro/videoid

Starbyte este cel de-al doilea furnizor în România și declară că aplicația lor pentru identificare video poate fi implementată ca serviciu și conectată cu aplicații deja existente ale clienților sau poate deveni o soluție complexă cu instalare on premise pe serverele acestora.

Sursa: https://starbyte.ro/RO/#!/Pages/Solutions/Financial/Online-Credit/Biometric-Enrolment

sunt.io, start-up-ul lansat de compania IT Smart Systems în parteneriat cu Lendrise, este al treilea și cel mai nou terț ce oferă acest tip de identificare video în România, primind de curând avizul emis de către Autoritatea pentru Digitalizarea României. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de LinkedIn a companiei IT Smart Systems.

Sursa: https://www.linkedin.com/posts/itsmartsystems_adr-keepitsimple-suntio-activity-6971115936313425920-rcbD/

Astfel, prin intermediul unor astfel de servicii precum TypingDNA, Starbyte Biometric Enrollment, TransSped VideoID și sunt.io am putea deschide conturi, semna contracte și obține semnături digitale printr-un proces online, digital, mult simplificat datorat identificării la distanță prin intermediul datelor biometrice.

Aceste soluții de identificare la distanță fac ca autentificarea digitală să fie mult mai simplă, fără a fi nevoie de alți pași adiționali sau coduri primite prin SMS.

"Furnizorii de servicii privind semnătura electronică, băncile, dar și primăriile, direcțiile de taxe și impozite, Fiscul ș.a.m.d. pot folosi procedurile de identificare prin video a persoanelor pentru chestiuni pe care până acum le puteau face doar dacă se prezentau la ghișeu cu buletinul. [..] De-acum, identificarea persoanei la distanță prin mijloace video este recunoscută doar dacă furnizorul de astfel de servicii este avizat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR)."
– Simona Voiculescu, Redactor-șef, avocatnet.ro

Identificarea la distanță prin mijloace video este reglementată în România din 2021 de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, norma privind reglementarea, recunoașterea, aprobarea sau acceptarea procedurii putând fi consultată aici:

Identificare la distanță prin mijloace video – Autoritatea Pentru Digitalizarea Romaniei
Cum ți se pare? Ai folosi o astfel de soluție video pentru a te identifica online?

Surse

De-acum, identificarea persoanei la distanţă prin mijloace video este recunoscută doar dacă furnizorul acestor servicii are avizul ADR
Identificarea persoanei la distanță prin video ca procedură care echivalează, practic, cu prezența fizică a unei persoane, cu actul său de identitate, la ghișeu, se face, de câteva luni, după rigori stabilite printr-un act normativ. Astfel, furnizorii de servicii privind semnătura electronică, bănci…
Romanian digital authority - the company SUNTIO IDENTITY was authorized as third party for remote verification of the person’s identity, using video channels - NOCASH ® de 20 ani
The Authority for the Digitization of Romania (ADR) list thus reaches three companies authorized to provide remote identity verification services by means of video: Trans Sped SA, StarByte SRL and SuntIO Identity SRL. sunt.io offers end-customers and partners identity verification and qualified trus…
Suntio Identity
VideoID - Trans Sped - Trusted Service Provider
Soluția de identificare video la distanta.
Home Page
About Us - TypingDNA
Meet the brains behind our company.