De la filme futuriste la realitate: Roboții învață să râdă

Emoțiile dau culoare vieții noastre și ar fi dificil să ne imaginăm cum ar fi viața noastră fără ele. Oare cum am reacționa dacă ar trebui să interacționăm cu un robot care nu râde sau mai rău care râde în contextul nepotrivit?

De la filme futuriste la realitate: Roboții învață să râdă

Emoțiile dau culoare vieții noastre și ar fi dificil să ne imaginăm cum ar fi viața noastră fără ele. Ne ghidează și ne ajută zilnic să luăm decizii, unele chiar majore, iar uneori nici nu ne dăm seama de ele. Oare cum am reacționa dacă ar trebui să interacționăm cu un robot care nu râde, sau mai rău, care râde în contextul nepotrivit?

Un zâmbet poate să vină în cele mai variate forme. De la un zâmbet subtil, la un râs în hohote, la unul sarcastic. Probabil că ni s-ar părea extrem de ciudată o interacțiune cu un robot care nu înțelege contextul conversației.

Echipa de cercetători din spatele robotului zâmbitor Erica, spune că modelul de inteligență artificială ar putea îmbunătății în viitor conversația dintre oameni și AI.

Erica are ca scop deducerea contextului potrivit dintr-o conversație pentru a împărtășii cu interlocutorul său aceleași sentimente ce provoacă râsul.

„Credem că una dintre funcțiile importante ale inteligenței artificiale conversaționale este empatia”
– Dr. Koji Inoue, cercetător la Universitatea Kyoto

Modelul de inteligență artificială a fost antrenat cu peste 80 de conversații dintre studenții de sex masculin și Erica, robotul fiind reprezentat în faza inițială de 4 actrițe.

Replicile conversațiilor au fost clasificate în râsete singulare, râsete sociale (unde umorul nu este implicat, cum ar fi râsul politicos sau jenant) și râsul de veselie. Apoi, aceste date au fost folosite pentru a antrena un sistem machine learning pentru a decide dacă ar trebui să râdă și care ar fi tipul potrivit de râs.

Echipa de cercetători declară că, în viitor, acest model de inteligență artificială ar putea crea un caracter unic pentru fiecare robot.

"Unul dintre lucrurile pe care le-aș ține cont este că un robot sau un algoritm nu te va putea înțelege niciodată. Nu te cunoaște, nu te înțelege și nu înțelege sensul râsului. Nu sunt sensibili, dar s-ar putea să devină foarte buni să te facă să crezi că înțeleg ce se întâmplă.”
– Sandra Wachter, profesor la Universitatea Oxford

Cu toate acestea, oamenii de știință declară că mai este mult de lucru până să reușească crearea unor situații de râs care să mimice naturalețea unei interacțiuni umane.


Surse

Erica: Man Made
Erica is 23. She has a beautiful, neutral face and speaks in synthesised voice. She has 20 degrees of freedom but can’t move her hands yet. Hiroshi Ishiguro ...
Japanese robot named Erica has been taught to laugh
A robot has been taught to laugh at jokes in a bid to make it more human.
Scientists try to teach robot to laugh at the right time
Research team hopes system could improve natural conversations between humans and AI systems
Robot ‘taught to laugh at jokes’
A robot called Erica is being used to create natural conversation styles.