GitHub Copilot — inteligența artificială care scrie cod (programator AI)

Ești speriat? Vezi deja o lume fără programatori? Deja te gândești la reconversie profesională? Nu ar trebui. Cel puțin nu pentru moment. GitHub Copilot a fost special conceput de către Microsoft pentru a deveni micul tău ajutor de programator pentru a sugera cod și funcții întregi în timp real.

GitHub Copilot — inteligența artificială care scrie cod (programator AI)

Ești speriat? Vezi deja o lume fără programatori? Deja te gândești la reconversie profesională? Nu ar trebui. Cel puțin nu pentru moment. GitHub Copilot folosește OpenAI Codex pentru a sugera cod și funcții întregi în timp real, direct din editorul tău. A fost special conceput de către Microsoft pentru a deveni micul tău ajutor de programator (pair-programming).

0:00
/

Modelul de inteligență artificială a fost antrenat cu miliarde de linii de cod și transformă cerințele din limbaj natural în sugestii de codare în zeci de limbaje de programare, precum Python, JavaScript, TypeScript, Go, sau Ruby.

Sursa: https://github.com/features/copilot

Gândire la un nivel superior

Rolul GitHub Copilot nu este de a elimina programatorii. De fapt, Copilot ajută programatorii să se concentreze pe adevăratele probleme ce încearcă să le rezolve și îi ajută să gândească o soluție în ansamblu. În timp ce programatorul scrie cod sau comentarii ce conțin logica pe care o dorește, AI-ul extrage contextul proiectului și sugerează codul pentru implementarea soluției. Dezvoltatorul software are oricând opțiunea de a accepta, respinge sau edita recomandările de cod.

Această direcție futuristă provoacă programatori să iasă din zona lor de confort, pur tehnică, și îi stimulează pentru a deveni mai conștienți de valoarea adusă în viețile noastre de programul pe care îl construiesc.

0:00
/

Totodată, Copilot poate ajuta un programator la început de drum să învețe un nou limbaj de programare, întrucât acesta poate scrie ce dorește să facă în limbaj natural, iar AI-ul generează acel cod în limbajul de programare pe care dorește să îl învețe.

GitHub Copilot a fost lansat anul trecut și a fost rapid adoptat de întreaga industrie IT. Sute de dezvoltatori software din întreaga lume, precum cei de la Instagram, Microsoft, Open AI sau GitHub, îl folosesc zilnic în timp ce scriu cod.

"Aceasta este cea mai uimitoare aplicare a machine learning pe care am văzut-o vreodată."
– Mike Krieger, Co-fondator, Instagram

Cât costă?

GitHub Copilot costă $10 pe lună sau $100 pe an pentru fiecare utilizator și vine cu o perioadă de 60 de zile gratis.

Totodată, GitHub a anunțat că va lansa la sfârșitul acestui an un program dedicat companiilor. Dacă deții sau reprezinți o societate și ești interesat, te poți înscrie pe lista de așteptare pentru a fi notificat atunci când va fi lansat la linkul de mai jos.

Build software better, together
GitHub is where people build software. More than 83 million people use GitHub to discover, fork, and contribute to over 200 million projects.

Poți urmări o demonstrație mai lungă cu ce poate face Copilot în acest videoclip.

Fie că vezi viitorul ca fiind o distopie sau utopie, noi ca omenire evoluăm și trebuie să acceptăm acest viitor în continuă schimbare. Fiecare revoluție industrială a recalificat anumite profesii și conform ciclicității valurilor economice se consideră că în următorii 10-15 ani va debuta un nou ciclu economic. Sfatul nostru este să fii vigilent, deschis către schimbare și să privești lucrurile în ansamblu. Fii informat. ⚡️

Surse

GitHub Copilot · Your AI pair programmer
GitHub Copilot works alongside you directly in your editor, suggesting whole lines or entire functions for you.
Hubbers react to using GitHub Copilot for the first time!
I invited some friends of mine from very different work roles to try out GitHub Copilot without any previous prep. Here’s how it went!2:10 - Program Start Th...
GitHub Copilot - GitHub Docs
You can use GitHub Copilot to get autocomplete-style suggestions from an AI pair programmer as you code.
5 Things Every Dev Should Know About GitHub Copilot
An article introducing GitHub Co-Pilot, explaining what it is and why it’s important.