Un model de inteligență artificială poate decoda semnalele vorbirii din activitatea creierului cu o acuratețe incredibilă
Acest model ar oferi în viitor posibilitatea de a discuta cu persoanele care nu pot comunica prin intermediul vorbirii, dactilografierii sau gesticii. Printre aceste persoane se numără pacienți cu o conștiință minimă sau în stare vegetativă.

Acest model ar oferi în viitor posibilitatea de a discuta cu persoanele care nu pot comunica prin intermediul vorbirii, dactilografierii sau gesticii. Printre aceste persoane se numără pacienți cu o conștiință minimă sau în stare vegetativă, ceea ce este cunoscut sub denumirea de sindrom apalitic sau coma de veche.
Dezvoltat de către Meta, compania ce deține Facebook, AI-ul poate recunoaște ce a auzit o persoană din datele activității creierului pe o perioadă de câteva secunde. Cercetătorii declară că acesta listează răspunsul corect în top 10 răspunsuri posibile, cu o acuratețe de până la 73%, recunoscând o mare parte din cuvintele pe care le folosim zilnic.

Jean-Rémi King, cercetător în neuroștiință pentru Meta, declarcă că această nouă metodă non-invazivă ar putea ajuta acești pacienți să comunice cu cei dragi fără a suferi operații pe creier sau implanturi bionice.

Acesta împreună cu colegii săi au antrenat modelul de inteligență artificială să recunoască cuvinte și propoziții folosind 56.000 de ore înregistrate în 53 de limbi. În plus, modelul a fost antrenat să recunoască și anumite particularități ale limbii, precum silabisirea.
Studiul are ca scop doar decodarea percepției vorbirii, însă cercetătorii declară că obiectivul final ar fi crearea vorbirii.
Surse



